Mervi Kärki

Mervi Kärki Sveriges första rekommenderade Doglistener, certifierad av Jan Fennell the Doglistener.

Utbrändt och ville skaffa en omplaceringshund
Jag var arbetslös och sjukskriven. Jag var på väg tillbaka efter en kraftig utbrändhet och tänkte: Om jag skaffar mig en hund så kommer jag ut i naturen och ger mig motion och en hobby. Med den låga energi som jag hade i min kropp så valde jag med omsorg. Jag ville ha en hund som vuxit ur sin valpålder så jag inte behövde lägga energi på massor av inlärning. Jag fick en fin kontakt med en omplaceringsorganisation som matchade en hund med mig och min familj. Då bestod min familj av sambo och 3 barn, 9, 14 och 16 år. Det var ett aktivt liv med barn som var aktiva i fritidsaktiviteter.

Allt kretsade kring vår hund Kenzo
Hockey, konståkning och ridning. Dessa aktiviteter tar mycket tid och då tänkte jag att min blivande hund skulle få vara med på det mesta. Vi skulle fläta in vårt hundägarskap i resten av vårt liv. Det skulle bli så bra, trodde vi. Men hunden som kom in i våra liv hade andra planer för oss.

Kenzo 11 månader hade kommit till sin flock och redan efter några dagar var hela familjen fundersam över hur vi skulle klarar av detta. Det kändes inte heller så roligt att ha hund. Det blev så mycket stress och hinder i vardagen. Allt kretsade kring vår hund, ALLT!

Han var inte mottaglig
Han drog i kopplet som en galning så det gick inte att gå stressfria promenader. Han skällde ut alla människor som kom för nära oss så tanken att stå och prata med andra föräldrar som också var med sina barn på aktiviteter var inte att tänka på. Det var ingen som varken ville bli anfallen eller bli utskälld av en svart okontrollerad tonårshund.

Att vara med i stallet där det fanns hästar gjorde honom så stressad och han flåsa och gnällde när han inte skällde rakt mot hästen. Han var inte intresserad av att träna och lära sig. Han var inte mottaglig. Det kändes inte bra att ha honom med sig och tanken att han skulle kunna få vara ensam hemma lite mera växte. Det var bara det att han hade extrem separations problematik. Han fick panik när han var själv och skällde och hoppade mot dörrar för att komma ut.

So fort han kunde rymde han
Han kan inte vara med och han kan inte vara själv…vi kände hur vårt hundägarskap började bli en aning desperat. Förutom jobbigt att ha med honom så hade vi många problem hemma. Så fort han kunde rymde han. Öppnade dörrar själv och for ut. Han kunde vara ute i skogen i flera timmar för att sedan återvända helt utmattad. Då kunde han vila en stund för att sedan vara igång igen.

Följde mig och bevakade fönster
Han följde mig hela tiden i hemmet och hade svårt att koppla av. Han bevakade fönster och skällde så fort något hände utanför hemmet. Han ville inte släppa in gäster som vill besöka oss och vi försökte lösa det på alla sätt och vis men det blev inte bättre. Han var kräsen i maten och krävde lite extra gott på sin mat för att han skulle vilja äta. Ibland tacka han nej ändå så vi ansträngde oss i onödan.

Läser boken ‘Förstå din hund’ av Jan Fennell
Jag gick kurser, läste på om hundar, anlitade experter men det blev inte bättre. Visst kunde vi se tillfälliga förbättringar men så fort det blev lite press i vardagen så blommade problemen upp igen. Efter mycket sökande efter hjälp så läser jag en bok som heter Förstå din hund skriven av internationellt kända författaren Jan Fennell the Doglistener. Jag ser en röd tråd, jag börjar se min hund med tydligare ögon. Jag börjar förstå varför han gör som han gör och att det är jag som behöver ändra på mig. Vi missförstår varandra och anledningen är att vi pratar olika språk.

Reser till engelska landsbygden och utbildar mig till Dog Listener
Efter en föreläsning med Jan Fennell så har jag noterat: Desperation – Inspiration! Där startar en fantastisk resa i hundens fantastiska kommunikation. Jag reser till den engelska landsbygden och utbildar mig till Dog Listener. Jag känner i hela min kropp vilken lättnad det är att förstå min hund och den lättnaden vill jag ge till andra hundägare som också kämpar i sitt hundägarskap.

Kenzo har gett mig en gåva och den vill jag ge vidare
Jag har fått en gåva och den gåvan vill jag ge vidare… Detta skulle bli mitt yrke och nu i skrivande stund så har jag arbetat med detta i över 10 år. Jag har träffat flera hundra hundägare som kämpat i sitt hundägarskap och också hundägare som bara vill förstå sin hund bättre och kommunicera på det språk som hunden förstår. Det har blivit många föreläsningar där jag berättat om mitt hundägarskap och delat med mig av kommunikationsverktyg så lyssnarna kunna gå hem med inspiration till sitt eget hundägarskap.

2008 organiserade jag första Foundation Course här i Sverige med Jan Fennell som kursledare. Vi hade samma helg en fullbokad föreläsning. Sedan dess har jag organiserat många kurser där både Jan Fennell och hennes son Tony Knight kommit till Sverige och utbildat hundägare. Flera av de som utbildat sig har själva börjat arbeta som Dog Listeners och andra har kunskapen för att vara stark och trygg i sitt eget hundägarskap.

Hundinspiration butik i Täby
2010 så öppnade min kunskap- och hälsobutik i Täby Roslags Näsby C. Tanken är den samma, tillbaka till naturen så gott det går där vi erbjuder hälsosamt foder, tillskott och inspirerande produkter som gör vardagen trevlig för både hund och ägare. Vi har även kattinspiration i butiken.

Utbildar hundägare i Sverige
Efterfrågan på kurser Jan Fennells Foundation course i Amichien Bonding ökade och 2012 fick jag frågan från Jan Fennell om jag ville börja utbilda i Sverige på svenska. Det ville jag gärna och fick en utbildning i att ha kursen av hennes dotter Ellie. Min första kurs gjorde jag på engelska med Ellie som observerade att var redo att utbilda och det gick bra. 2013 hade jag min första kurs på egen hand och sedan har det blivit minst en kurs per år.

Boken ‘Det goda hundägarskapet’ kom ut
December 2013 kom min bok ut ‘Det goda hundägarskapet’ som jag skrivit tillsammans med Gunilla von Perner. Det goda hundägarskapet från desperation till inspiration. Den blev så väl mottagen och vi fick fina recensioner både i tidningar och från hundägare. Boken läses av hundvänner i hela Sverige och även utomlands av personer som kan svenska. Ännu finns den inte på annat språk men vi har återkommande fått frågor om att vi borde översätta den. Den handlar om Kenzo, min fina läromästare som fick mig att tänka till lite extra och lära mig hans språk.

Han hade nästan en enkelbiljett till himlen
Vårt liv med Kenzo började i desperationens tecken och tack vare kunskap i Amichien Bonding omvandlades vår relation till inspiration. Han som nästan hade en enkelbiljett till hundhimlen fick stanna kvar hos oss och lära oss hur hundar fungerar. Tack vare honom har många andra hundägare andats ut och börjat att förstå sin hund bättre. Genom rätt kommunikation har relationen fördjupats och stressen minskat.

Kenzo blev en djupt älskad hund
Kenzo blev en djupt älskad hund och lämnade oss i mars 2017 , 13 år och 10 månader. Jag saknar honom varje dag och hämtar kraft i det han lärt mig. Jag ska föra hans röst vidare så andra hundar får rätten till sitt språk. Ett liv utan för mycket förvirring eller konflikter. Ett liv utan våld eller annat hotfullt. Bara naturligt med tysta vänliga signaler som våra hundar förstår. Jag är så tacksam för min kunskap och den vill jag dela med mig av till den som vill lyssna. Med mina andra 2 hundar Gizmo och Karma har jag tillämpat kommunikationen från start. De fungerar så fint i sin vardag och det pågår massor av intressant och rolig kommunikation mellan oss.

Kommunikation är så roligt om mottagaren förstår vad du säger.

Varma hälsningar

Mervi Kärki

Doglistener since 2006

Kontakta Mervi här.